Odds och betting

Idag är det många sajter som inte bara har casinospel som slots och bordsspel utan de erbjuder även betting eller vadslagning. Det finns även de sajter som har fokus endast på att erbjuda sport och odds. Det har kommit att bli väldigt poppis att spela på olika sportevenemang, mycket tack vare ett utökat utbud samt att det går göra via nätet. Det är inte längre nödvändigt att ta sig till sitt spelombud för att lämna in tipset eller satsa på hästar. Allt sånt går superenkelt numera att göra via nätet. Lika smidigt är det att ägna sig åt trading online, läs denna guide om det. I Sverige har det under en lång tid varit populärt att spela på fotboll, och då ofta en typ av kombinationsspel så som Stryktipset och Måltipset. Numera kan man själv välja exakt vilka matcher eller evenemang man vill spela på hos ett stort antal spelbolag. Många av dessa spelbolag erbjuder även livestreaming från olika sportevenemang.

Vad är odds och hur fungerar betting?

Om man ska förklara odds så är det i sig en typ av förutbestämd faktor för hur sannolikt ett visst utfall anses vara. Är ett odds på ett visst utfall 1,90 får du på satsade 100 kronor, 190 tillbaka om du har rätt. De allra flesta spelbolag tillåter att man kombinerar odds i så kallade dubblar, tripplar, fyrlingar och så vidare. Då innebär det att du kan kombinera utfall i flera olika matcher eller evenemang.

Många spelbolag erbjuder även det som kallas för asian handicap. Det är en form av odds på bettingspel. Dessa odds kan se lite olika ut beroende på vilken sport som avses.

Hur oddsen sätts ser lite olika ut beroende på bettingsida. Det vanligaste är att odds köps in av en tredje part som tar fram odds baserade på en mängd olika analyser. Det grundläggande i det hela är att om det bara finns två utfall av ett visst evenemang, alltså att lag 1 eller lag 2 vinner, så bör oddsen vara jämna. Det borde då vara 2x pengarna tillbaka. Men det är ju så att bettingsajten vill tjäna pengar, så oddset kommer att vara 1,90 mot 1,90, eller 1,95 mot 1,95 beroende på hur stor del spelbolaget behåller. Dock är det sällan jämna odds, utan det är ofta lägre på det troliga alternativet och högre på det mindre troliga.

Oddsen är även rörliga fram till matchstart. Detta betyder att ju mer pengar som satsas på ett visst utfall desto lägre kommer oddset att bli. Samtidigt kommer oddset på motsatt utfall att öka.

Vad kan man betta på?

Idag går det nästa att betta på vad som helst inom sportvärlden. Det är inte bara vilket lag som vinner utan det kan handla om vilken spelare som gör mest mål, hur många hörnor det blir, röda kort och så vidare. Utöver sport går det idag även att betta på e-sporter, musiktävlingar, tv-tävlingar, politiska val samt en massa mer!

Olika typer av oddsspel

Över/under är en form av odds där du bettar på hur många mål/poäng en match avslutas med.

1X2 kallas även för matchvinnare och är den vanligaste oddsformen. Du bettar alltså på vilket lag som vinner, förlorar eller om det blir oavgjort. Man kan också använda den här typen av odds för att satsa på resultat efter halvtid.

Handikapp handlar om skillnaden mellan de olika lag som möts i en match. Det finns många olika handikapp att använda sig av.

8 Jul 2021